Mijn AfvalAlles over afvalstort plekken

Betekenis kleur iconen

De iconen kunnen een donkergroene, lichtgroene of gele achtergrond hebben. Lees hier meer over de betekenis.

De kleur van de iconen geeft, net als bij de energiewijzer, aan welke voorkeur de betreffende mogelijkheid heeft:

Donkergroene logo's geven aan dat er echt sprake is van afvalvermindering (ook wel afvalpreventie genoemd) en dat heeft de eerste voorkeur. Hierbij ontstaat er minder of geen afval meer. Als u bijvoorbeeld een 'nee-nee-sticker' op uw brievenbus plakt, ontvangt u geen folders meer en verminderd uw hoeveelheid afval. Ook het lenen van spullen in plaats van het zelf aanschaffen is hier van een voorbeeld.

Bij Lichtgroene logo's worden producten hergebruikt, soms na schoonmaken of repareren, en dat heeft de tweede voorkeur. U kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan het weggeven van kleding of het kopen van een tweedehands boormachine. Hiermee wordt de levensduur van het product langer en hoeven er dus minder prodcuten van te worden gemaakt. Statiegeld op bierflesjes, die worden hervuld, is hiervan ook een goed voorbeeld.

De Gele logo's (derde voorkeur) geven aan dat de producten geheel of gedeeltelijk worden gerecycled; dat wil zeggen dat van de materialen weer nieuwe grondstoffen worden gemaakt. Denk hierbij aan oud papier dat werer als grondstof voor nieuw papier wordt gebruikt, maar ook aan apparaten waar verschillende materialen uit worden teruggewonnen.

Onder de oranje balk voor afvalvermindering staan donkergroene iconen (afvalpreventie: echt minder afval veroorzaken door bijvoorbeeld de telefoongids op te zeggen) en lichtgroene iconen (hergebruik: minder afval veroorzaken door bijvoorbeeld tweedehands spullen te kopen).

Onder de oranje balk voor gescheiden aanbieden staan lichtgroene iconen (hergebruik: producten die een ander weer kan gebruiken bijvoorbeeld aan een kringloopbedrijf geven) en gele iconen (recycling: voor het maken van nieuwe grondstoffen bijvoorbeeld via de glasbak).