Mijn AfvalAlles over afvalstort plekken

Mijn Afval Info

Elke gemeente bepaalt zelf welke afvalstromen gescheiden worden ingezameld en op welke manier dat gebeurt. Deze website is bedoeld om zoveel mogelijk informatie te geven over de afvalinzameling in uw gemeente en geeft adviezen over hoe u de hoeveelheid afval kunt verminderen, hergebruiken en recyclen. Kortom, alles wat u wilt weten over afval!

Hoe werkt deze site?

  • Voer uw postcode of plaatsnaam in (met uw postcode krijgt u meer gedetailleerde informatie rondom uw woning en kan in sommige gemeenten ook een eigen afvalkalender of een inzamelalert worden geactiveerd).
  • Kies vervolgens op 'Hoe krijg ik minder afval' voor informatie over afvalvermindering of op 'Waar kan ik  mijn gescheiden afval kwijt' voor inlevermogelijkheden van gescheiden afvalstromen of producten in uw gemeente.
  • Klik op het soort afval of een specifiek product  waar u informatie over wilt hebben. U kunt een product kiezen dat met een plaatje staat weergegeven of u kunt een ander product kiezen uit een uitgebreide lijst. Staat uw product er niet in probeer dan via een synoniem te zoeken.

U krijgt nu alle informatie in beeld van de keuzes die u heeft gemaakt:

Aan de linkerkant van de pagina een korte inleiding over de door u gekozen component of product. U kunt een andere component of een ander product kiezen via de knop 'Ander afval'. U kunt kiezen tussen afval verminderen en afval gescheiden aanbieden via de oranje balken.

Afvalpreventie, hergebruik en recycling
Onder de oranje balk voor afvalvermindering staan donkergroene iconen (afvalpreventie: echt minder afval veroorzaken door bijvoorbeeld de telefoongids op te zeggen) en lichtgroene iconen (hergebruik: minder afval veroorzaken door bijvoorbeeld tweedehands spullen te kopen). Onder de oranje balk voor gescheiden aanbieden staan lichtgroene iconen (hergebruik: producten die een ander weer kan gebruiken bijvoorbeeld aan een kringloopbedrijf geven) en gele iconen (recycling: voor het maken van nieuwe grondstoffen bijvoorbeeld via de glasbak). Via de icoon krijgt u meer specifieke informatie.

Aan de rechterkant ziet u een kaart waarin de aanbiedmogelijkheden in uw gemeente staan. De kleur van de icoon geeft aan of het om afvalvermindering of gescheiden aanbieden gaat. Klik op de icoon voor meer specifieke informatie in een pop-up.