Recycling van GFT-afval
Gft-afval wordt verwerkt in composteer- of vergistinginstallaties. Voordat het afval op een hoop wordt gegooid om te composteren, wordt eerst het vuil dat er niet in thuishoort verwijderd (bijvoorbeeld stukken plastic en metaal). Wanneer het gft-afval op een grote hoop ligt, wordt het regelmatig omgeschept. Dit versnelt het composteringsproces. Aan het einde blijft een zwarte, op aarde lijkende substantie over.
Naast composteren is vergisting ook een mogelijkheid. Het verschil met composteren is dat bij vergisting gebruik wordt gemaakt van bacteriën en schimmels die werken in afwezigheid van zuurstof, waar bij composteren uit wordt gegaan van bacteriën en schimmels die werken in een zuurstofrijk milieu.
In Nederland wordt vooral veel gebruik gemaakt van compostering, maar er is ook een groeiende interesse in vergisting. Naast het compost dat het oplevert, heeft het namelijk nog een positieve bijkomstigheid; door vergisting ontstaat biogas. Vergisting draagt dus bij aan duurzame energieproductie. De compost die ontstaat wordt als grondverbeteraar gebruikt in de land- en tuinbouw, in openbare groenvoorzieningen en door particulieren.