Mijn AfvalAlles over afvalstort plekken

Recycling van glas

Voor het maken van nieuw glas zijn verschillende bestanddelen nodig, het belangrijkste bestanddeel is zand. Aan het zand worden kalk en soda toegevoegd. Wanneer dit mengsel wordt verhit tot 1000 graden ontstaat een dikke brei, oftewel vloeibaar glas. Pas wanneer het vloeibare glas is afgekoeld, wordt het hard.

Hoe werkt recycling?
 
Een belangrijke reden om glas te recyclen is dat het veel energie bespaart. Zo is er voor het smelten van oud glas voor hergebruik minder energie nodig dan voor het produceren van nieuw glas. Het smelten van oud glas kost ongeveer 15% minder energie. Natuurlijk is er voor het inzamelen, schoonmaken en sorteren ook energie nodig, maar dit is veel minder dan de energie die nodig is voor het maken van nieuw glas.

Daarnaast worden er grondstoffen bespaard door het opnieuw gebruiken van oud glas, er is tenslotte minder zand, kalk en soda nodig. Tot slot voorkomt het recyclen van glas in Nederland jaarlijks 400.000 ton afval, dat is ongeveer 25 kilogram per inwoner.

Glas kan zonder kwaliteitsverlies telkens opnieuw worden gebruikt. Bij het maken van nieuw glas kan zo’n 50 tot 80% scherven oud glas worden gebruikt.

Om oud glas klaar te maken voor recycling, gaat een heel proces vooraf. Vrachtwagens halen het glas op uit de glascontainers en brengen het naar Maltha toe. Maltha is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de recycling van glas.
 
Allereerst wordt al het glas gebroken tot het de juiste scherfgrootte heeft. Vervolgens worden door middel van sterke magneten deksels en andere magnetische metalen objecten uit de glasstroom verwijderd. Delen die lichter zijn dan glas, zoals papier en plastic, worden tussen het glas vandaan gezogen. Niet magnetische metalen, zoals aluminium, worden uit de glasstroom gehaald door middel van een combinatie van statische geladenheid en een korte versnelling van de glasstroom, daarna worden de diverse fracties afgezeefd. Tot slot worden met behulp van laserstralen en camera’s delen als keramiek, steen en porselein opgespoord. Wanneer de locatie van deze delen is opgespoord, worden ze met een sterke luchtstroom van de band geschoten.

Aan het einde van de rit mag er van 90 kilo vervuiling per ton glas nog maar 35 gram per ton resteren. Voordat het glas echter naar de glasfabriek kan, moet het nog ontdaan worden van organische resten (zoals mayonaise, appelmoes en pindakaas). Dit wordt gedaan door het op een terrein te storten en daar 6 tot 10 weken te laten composteren. Op deze manier wordt veel water bespaard.

Ga terug